Dezastru pentru FC Argeș: „vulturii” continuă trendul din ultimii ani al formațiilor prezente în play-off și care, în sezonul imediat următor, au retrogradat. Istoria arată că în 4 din 4 cazuri, echipele au dispărut ulterior, deși, înainte, cuceriseră titlul sau jucaseră în Europa | SPECIAL

Dezastru pentru FC Argeș: „vulturii” continuă trendul din ultimii ani al formațiilor prezente în play-off și care, în sezonul imediat următor, au retrogradat. Istoria arată că în 4 din 4 cazuri, echipele au dispărut ulterior, deși, înainte, cuceriseră titlul sau jucaseră în Europa | SPECIAL
  • Publicat:
  • Actualizat:

FC Argeș a retrogradat în Liga 2 după trei sezoane petrecute în Superligă cu rezultate demne de un adevărat roller-coaster. Piteștenii au cedat în „dubla” de la barajul de promovare/retrogradare în fața celor de la Dinamo București, chiar dacă au câștigat meciul de la Mioveni cu 4-2, și revin la „matineu”. „Vulturii” sunt a cincea formație din prima ligă și a treia consecutivă care termină în play-off într-un sezon și, în stagiunea imediat următoare, retrogradează fie direct, fie la baraj, de când există acest sistem competițional (2015/2016). ProSport vă prezintă, în această analiză, celelalte formații clasate în primele 6 cele mai bune din țară și, la distanță de doar un sezon, izbite de trecerea în eșalonul inferior, precum și parcursul acestora de după. Lista conține, cu excepția formației din Trivale, echipe dispărute astăzi dar care ieri cucereau trofee și evoluau în Europa.

5 formații în aceeași situație. 4 dintre ele, pe modelul Unirea Urziceni

Sistemul competițional actual, cu play-off și play-out, datează din sezonul 2015-2016, când, în prima ligă evoluau 14 formații. Ulterior, pandemia din 2020 a obligat Federația să mărească numărul de echipe la 16.

Din acel moment și până astăzi, au existat cinci cazuri, cu FC Argeș, de echipe care, într-o stagiune au terminat în play-off și, în sezonul imediat următor, au retrogradat.

Mai mult, dintre acestea, momentan, doar piteștenii mai există. Restul, fie au dispărut, fie joacă, sub diverse forme, pe la Liga 4. Practic, acest trend merge pe linia fostelor campioane care, ulterior, au dispărut sau au luat-o de la zero, de la județ.

Demne de menționat sunt Unirea Urziceni, astăzi doar o amintire a fotbalului românesc de acum 15 ani și a victoriilor răsunătoare cu FC Sevilla sau Rangers, Astra Giurgiu, despre care voi scrie mai jos, dar și Oțelul Galați.

Formația din sudul Moldovei, în schimb, reprezintă un exemplu pozitiv. „Oțelarii”, cu meciuri pe „Old Trafford” sau „Da Luz”, au dispărut complet, la câțiva ani după titlul din 2011, dar, în timp, cu multă muncă, răbdare și un drum repornit tocmai de la Liga 4, au ajuns înapoi în Superligă.

Două vicecampioane, astăzi dispărute, au mers la braț în play-off și, mai apoi, la „matineu” 

Primele două exemple sunt Pandurii Târgu Jiu și ASA Târgu Mureș. Dacă în sezonul 2015-2016 mergeau, la braț, în play-off și încheiau campionatul pe 3, respectiv 6, în stagiunea următoare, 2016-2017, ambele retrogradau de pe pozițiile 13 și 14.

Din păcate, timpul n-a iertat niciuna dintre cele două formații. Gorjenii încheiau stagiunea 2012-2013 cu medaliile de argint, la mare distanță de FCSB și, pentru sezonul 2013-2014, după meciuri memorabile cu Levadia Tallinn, Hapoel Tel Aviv și Braga, ajungeau în grupele Europa League.

Performanța a continuat, drept dovadă fiind locul 3 de la capătul stagiunii 2015-2016. Totuși, imediat după, anul 2017 a consființit retrogradarea în eșalonul secund. În sezoanele următoare, macinat de probleme financiare și de fotbalul la Liga 2 și Liga 3, clubul a fost trimis, de către Tribunalul Gorj, în faliment, pe 18 octombrie 2022.

Pandurii în UEFA Europa League

În cealaltă tabără, cu o istorie precedată de formația la care evoluau, printre alții, Laszlo Boloni sau Iuliu Hajnal, și care termina, în 1975, pe locul secund în Divizia A, ASA Târgu Mureș a reprezentat o echipă frumoasă, dar „prea scurtă”.

Refondați în 2008 și promovați înapoi în „A” în 2014, mureșenii surprindeau și încheiau pe locul 2 în prima divizie, din poziția de nou-promovată. Despre acel titlu ratat, cu o înfrângere în fața Oțelului în ultima etapă s-au scris multe, nu mai are rost să reiau.

Ce a urmat pentru transilvăneni? O „dublă” cu Saint-Etienne în turul III al UEFA Europa League, din postura de vicecampioană a României, o Supercupă câștigată în fața FCSB-ului și un loc 6 la capătul stagiunii 2015-2016.

2016-2017, însă, a găsit formația din Mureș, la final, pe ultimul loc, cu doar 14 puncte în play-out. Au urmat, consecutiv, retrogradări în Liga 2 și, mai apoi, Liga 3.

ASA Târgu Mureș, vicecampioană națională și câștigătoarea Supercupei României în 2015

În prezent, există, la Liga 4 Mureș, o formație cu numele AFC ASA Târgu Mureș, care a încheiat pe 2 campionatul județean.

Astra Giurgiu, de la victoriile cu West Ham și Olympique Lyon, la înfrângerile la scor cu Arsenal Tunari sau CS Dinamo

Astra Giurgiu, cu siguranță, poate reprezenta oricând o piesă de teatru de genul dramă demnă de Grecia Antică. Campioană națională în 2016, cu încă trei trofee în palmares (o Cupă a României și două Supercupe), dispărută astăzi după ce, în primele meciuri ale sezonului 2022-2023 nu era capabilă să alinieze un prim 11 cu… 11 jucători pe teren.

Situația Astrei, atât sportivă, cât și financiară, a început să devină din ce în ce mai grea după arestarea lui Ioan Niculae, patronul formației mutate din Ploiești. Chiar dacă în trecut, giurgiuvenii obțineau victorii cu West Ham, Olympique Lyon și se calificau în primăvara europeană dintr-o grupă cu AS Roma, Austria Viena și Viktoria Plzen, astăzi, aceste meciuri rămân doar o amintire.

Totuși, nimeni nu anticipa o așa decădere rapidă. După două stagiuni consecutive (2018-2019 și 2019-2020) în care formația din județul Giurgiu încheia campionatul în play-off, al treilea an, 2020-2021, a adus retrogradarea. Oarecum ilogic, deși echipa juca în play-out.

Practic, în ultima etapă a acelui sezon, prin jocul rezultatelor, echipa antrenată, la momentul respectiv, de Eugen Neagoe, pica în Liga 2, însă, în schimb, juca finala Cupei României, la Ploiești, cu Universitatea Craiova.

Mai mult, împingea meciul în prelungiri, unde a și condus, însă ceda, la limită, 3-2. Chiar și așa, sezonul la Liga 2 părea doar un „sejur”.

Totuși, realitatea a fost diferită. Fără bani sau prea mulți jucători, cu -20 de puncte la start, fosta campioană încheia 2021-2022 cu -1 în clasament și o retrogradare în Liga 3.

Chinul a fost curmat după câteva etape în al treilea eșalon. Până atunci, însă, pentru a face act de prezență, conducătorii echipei trimiteau în teren juniori, nici măcar 11, iar rezultatele erau catastrofale. Aproape meci de meci, Astra încasa peste 10 goluri. Drept mărturie stau rezultatele cu CS Dinamo (înfrângere 13-0) sau Arsenal Tunari (19-0).

Mai mult, au existat meciuri în care giurgiuvenii părăseau terenul din cauza faptului că nu mai aveau jucători ca să continue. Un exemplu este partida din Cupa României, cu Popești-Leordeni. În minutul 19, tabela indica 5-0 pentru ilfoveni, după ce Astra intrase pe teren cu doar 8 fotbaliști.

În minutul 25, doi dintre aceștia s-au „accidentat”, iar arbitrul a încheiat partida, întrucât, conform regulamentului, un meci nu se poate disputa dacă una dintre echipe are mai puțin de șapte jucători pe teren.

Astra Giurgiu, campioană a României în 2016, dispărută în 2023

Academica Clinceni și dispariția echipei-fanion din comuna de lângă București

Academica Clinceni, echipă formată în 2013, cu diverse denumiri în scurta existență, este penultimul nume pe această listă. În 2020-2021, cu Ilie Poenaru la timonă, formația din Ilfov era surpriza plăcută a primei ligi și încheia sezonul departe de grijile retrogradării, pe locul 5. Trebuie menționat că, dintre cele 4 formații, este singura care nu a cucerit vreun trofeu sau care nu a jucat în Europa.

Nimeni, însă, nu avea să anticipeze ce va urma. „Academicienii”, cu grave probleme financiare, au terminat stagiunea 2021-2022 pe locul 15 și au retrogradat în Liga 2.

De menționat că, de-a lungul a 39 de meciuri (30 în sezonul regular, 9 în play-out), Academica a obținut doar 3 victorii și a încheiat cu -43 în clasament, fiind depunctată de Federația Română de Fotbal.

Mai mult, deși aveau dreptul să evolueze în eșalonul secund, conducerea clubului a desființat echipa. În acest moment, la nivel de Liga 4 Ilfov există LPS HD Clinceni, formație care, probabil, are ca scop revenirea comunei de lângă București în primul eșalon, fără, însă, vechiile datorii acumulate la Academica.

Chiar dacă ilfovenii au retrogradat în Liga 2, dar nu s-a înscris în campionat, oamenii din comună au avut șansa, în acest sezon, să vadă meciuri de ligă secundă. Dinamo, Metaloglobus București, Progresul Spartac sau Unirea Constanța și-au disputat anumite partide aici, de-a lungul stagiunii.

Încotro, FC Argeș?

FC Argeș a trecut printr-un faliment și un restart. Echipa a bătătorit drumurile diviziilor inferioare, de la Liga 4 Argeș până în Superligă. Drumul a fost lung, anevoios, dar, într-un final, echipa a ajuns acolo.

După un prim sezon de la revenire (2020-2021), în care piteștenii s-au salvat de la retrogradare pe final de play-out, stagiunea 2021-2022 a însemnat calificarea, în premieră, în play-off. Din păcate, însă, pentru suporteri, duelurile cu CFR Cluj, FCSB, Craiova, Farul sau Voluntari au fost prea dure, iar echipa a fost.. carne de tun.

În zece etape de play-off, alb-violeții au obținut un singur succes, 1-0, cu FC Voluntari. În schimb, înfrângeri pe linie, 3:26 golaverajul.

Stagiunea 2022-2023 ar fi trebuit să fie, însă, cea care să dovedească puterea echipei. Cu un buget stabil și fără restanțe financiare, conform oamenilor din conducerea clubului, dar și cu proiectul unui nou stadion în Trivale, 2022-2023 ar fi trebuit să însemne, din nou, o luptă pentru play-off. Realitatea, însă, a fost complet diferită.

Echipa s-a salvat de la retrogradarea directă în ultima etapă a play-out-ului, când, victoria de acasă, 3-0, cu Petrolul Ploiești a fost dublată de semi-eșecul Chindiei de la Târgoviște, cu FC Voluntari, 2-2. La baraj, în schimb, au cedat fără drept de apel în fața „câinilor” lui Ovidiu Burcă după 6-1 pe Arena Națională și o victorie de palmares, 4-2, pe stadionul „Orășenesc” din Mioveni.

Sportiv, FC Argeș este în Liga 2. Că piteștenii vor avea de câștigat la comisii sau nu, iar licența celor de la Dinamo sau a altei „echipe din primul eșalon” va fi retrasă sau nu, rămâne de văzut. Până atunci, formația din Trivale, echipa lui Nicolae Dobrin, clubul cu două titluri naționale în palmares, victorios în fața marelui Real Madrid la Pitești, sportiv, este în „B”, la „matineu”.

Jurnalist sportiv din noiembrie 2021, fotbalul este omniprezent în viața lui Silvian Bădulescu, reporter special al ProSport, încă din copilărie. Una din ultimele generații care a bătut mingea pe maidan, cu visul de a deveni fotbalist în perioada junioratului și experiență la nivelul ligilor ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cum arată acum fosta soție a lui Mihai Neșu. De ce au divorțat cei doi după accidentul fotbalistului
Cum arată acum fosta soție a lui Mihai Neșu. De ce au divorțat cei doi după accidentul fotbalistului
Gigi Becali a făcut anunțul: ce se întâmplă cu jucătorul de 1.700.000 €, ”clientul” patronului de la FCSB: ”Nu, tată”
Gigi Becali a făcut anunțul: ce se întâmplă cu jucătorul de 1.700.000 €, ”clientul” patronului de la FCSB: ”Nu, tată”
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Man și Mihăilă au făcut show, dar Parma a pierdut! Notele primite de internaționalii români după remontada lui Udinese
Man și Mihăilă au făcut show, dar Parma a pierdut! Notele primite de internaționalii români după remontada lui Udinese
Nadia Comăneci, secretele siluetei de invidiat la 63 de ani. Cele trei alimente pe care le evită. „Mănânc deștept”
Nadia Comăneci, secretele siluetei de invidiat la 63 de ani. Cele trei alimente pe care le evită. „Mănânc deștept”
Este ştirea momentului în sport. Vom reveni cu detalii
Este ştirea momentului în sport. Vom reveni cu detalii
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
CALCUL. Profitul obținut astăzi de un român care ar fi cumpărat un lingou de aur în 2019
CALCUL. Profitul obținut astăzi de un român care ar fi cumpărat un lingou de aur în 2019
Veste BOMBĂ! Ce vrea să facă China pe Lună? Are și parteneri!
Veste BOMBĂ! Ce vrea să facă China pe Lună? Are și parteneri!
E complex! Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect! Când vor începe lucrările
E complex! Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect! Când vor începe lucrările
Sonia, soția lui Gigi Mulțescu, dezvăluiri după moartea antrenorului: „L-am sfătuit să nu mai facă al doilea vaccin”
Sonia, soția lui Gigi Mulțescu, dezvăluiri după moartea antrenorului: „L-am sfătuit să nu mai facă al doilea vaccin”
Cutremur devastator în România. Gheorghe Mărmureanu a anunțat când va avea loc
Cutremur devastator în România. Gheorghe Mărmureanu a anunțat când va avea loc
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut infarct
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut infarct
Sony a anunțat PlayStation 5 Pro. PREȚUL și data lansării
Sony a anunțat PlayStation 5 Pro. PREȚUL și data lansării
Academia Naţională de Fotbal a publicat noul calendar educaţional
Academia Naţională de Fotbal a publicat noul calendar educaţional
Cât costă un filtru de particule nou. Este legal să circuli fără DPF?
Cât costă un filtru de particule nou. Este legal să circuli fără DPF?
Ce a putut să facă un român în scara blocului, chiar la ușa apartamentului său. Cineva a pozat totul și a arătat dovada
Ce a putut să facă un român în scara blocului, chiar la ușa apartamentului său. Cineva a pozat totul și…
×